Hoe kies ik de materialen voor een grafsteen?

Het kiezen van de juiste materialen voor een grafsteen kan lastig zijn. Wellicht heeft u zelf heel specifieke wensen of wilt u de overledene eren met een materiaalkeuze die bij de levensstijl of smaak van de betreffende persoon past. Het is belangrijk te bepalen welke materialen uw voorkeur hebben en wat het beschikbare budget is. Verschillende materialen hebben immers verschillende prijzen. 

Welke factoren kan ik op letten?

Maatwerk_Hoe_gaat_het_verder

Tijdens het maken van een keuze betreft de materialen die u wilt gaan gebruiken voor de grafsteen, kunt u een aantal factoren in gedachte houden. Wat heeft uw voorkeur of wat was de voorkeur van de overledene? Welke kleuren zou u willen gebruiken? Bent u of was de betreffende persoon religieus? U kunt uzelf de vraag: ‘Wat definieerde deze persoon?’ stellen. Met deze vraag kunt u al een heel eind komen. Wanneer u een gepersonaliseerde grafsteen wilt laten ontwerpen, dan kunt u tijdens het eerste adviesgesprek hulp krijgen bij het kiezen van de materialen. Ook wordt er tijdens dit gesprek gekeken naar uw budget. Aan de hand van uw wensen, voorkeuren en uw budget kijken wij wat er mogelijk is. 

Welke materialen worden het meeste gebruikt?

Aries Natuursteen NGS grafsteen grafmonument-1

Natuursteen is het materiaal dat verreweg het meeste wordt gebruikt bij het maken van grafstenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan graniet. Graniet is een prachtige en sterke steensoort en bestand tegen krassen, hitte en harde klappen. Daarnaast zijn er nog heel veel andere steensoorten waaruit u kan kiezen. Van marmer, kwartsiet en serpentijn tot gneis, basalt of onyx. Zelfs half edelsteen, brons en glas behoort tot de mogelijkheden. Een ander veel gebruikt materiaal voor grafstenen is RVS (roestvast staal). Dit is een zeer duurzaam materiaal wat vaak wordt gecombineerd met andere materialen tijdens het ontwerpen van een gepersonaliseerde grafsteen. Het is ook mogelijk om ruwe steensoorten te verwerken in de grafsteen. Hieraan voegen wij slechts weinig toe, zoals een inscriptie, om de steen zo natuurlijk mogelijk te laten.

Natuurlijke grafmonumenten met ruwe steensoorten

Natuurlijke_grafstenen_grafsteen_grafzerk_natuursteen_grafmonumenten_NGS

Binnen de collectie natuurlijke grafmonumenten zijn de grafmonumenten vaak vormgegeven met natuurlijke of ruwe vormen, licht- of onbewerkte stenen en veel groen. Het gaat hier vooral om de stijl, waarbij het ook voorkomt dat er niet-natuurlijke elementen in gedenktekens zijn verwerkt. Uiteraard bieden wij ook gedenktekens die geheel uit natuurlijke elementen bestaan.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een natuurlijk vormgegeven gedenkteken? Op deze pagina's ziet u een aantal voorbeelden van natuurlijke grafmonumenten.

Grafsteen voorbeelden

Ideeën opdoen over materiaalgebruik van grafmonumenten? U kunt door ons uitgebreide online portfolio 'bladeren' en vele ideeën opdoen.

Bekijk assortiment

Afspraak maken

De Natuursteen Grafwerk Specialisten (NGS) zitten verspreid over alle provincies in Nederland. Maak direct een afspraak in één van onze 15 winkels.

NGS-leden winkels

Altijd in de buurt

Overleg met de NGS-specialist over de mogelijkheden van de door u gewenste begraafplaats(en). Een specialist die u een deel van de zorg uit handen neemt.

Maak direct een afspraak

Stel uw vraag