Home » Uw vragen » Wel of niet verzekeren

Verzekering begrafenis

Moet ik wel of niet een uitvaartverzekering afsluiten?

Menig nabestaande wordt bij een overlijden onaangenaam verrast door de financiële gevolgen daarvan. De overledene blijkt dan tijdens zijn leven niets of niet genoeg te hebben geregeld. Wie zijn zaken wel heeft geregeld, neemt zijn nabestaanden veel extra zorg uit handen. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt dat een verzekering bij overlijden dan ook een morele plicht is naar de nabestaanden.

De kosten van een uitvaart zijn vaak hoger dan men verwacht. Er wordt tegenwoordig meer aandacht gegeven aan een uitvaart. Bovendien worden de wensen voor een persoonlijke uitvaart steeds specifieker. 

Indien u verzekerd bent, zal de uitvaartverzekeraar u wellicht doorverwijzen naar een "eigen" aanbevolen adres voor de aanschaf van een grafmonument. Dit is zeker niet verplicht. U bent vrij om zelf te bepalen bij wie u een grafmonument aankoopt. Het is verstandig hier de tijd voor te nemen.

Wat voor soort uitvaartverzekeringen zijn er?
Een uitvaartverzekering afsluiten bij een van de uitvaartverzekeraars voorkomt dat de nabestaanden later voor de kosten van de uitvaart opdraaien. Uitvaartverzekeraars bieden twee soorten verzekeringen aan:

- Een natura - uitvaartverzekering: de nabestaanden krijgen een aantal diensten en producten uitgekeerd. Deze zijn vermeld in de polis. Meestal bestaat de uitvaartverzekering uit een basispakket, dat kan worden uitgebreid met specifieke wensen. De uitvaartonderneming van de uitvaartverzekeraar verzorgt de uitvaart.

- Een geld - uitvaartverzekering: de nabestaanden kunnen zelf bepalen hoe de uitvaart wordt geregeld. Deze wordt gefinancierd met het verzekerde bedrag bij de betreffende uitvaartverzekeraar.

Zijn er ook andere mogelijkheden?
Naast een uitvaartverzekering zijn er ook andere financieringsmogelijkheden:

  1. - uit vermogen (bijv. zelf sparen)
  2. - uitkering uit een verzekering (bijv. een kapitaalverzekering)
  3. - een overlijdensuitkering (van de werkgever of uit de AOW)
  4. - uit een deposito

Kan ik een grafmonument verzekeren?
Ja, dat kan. U kunt daarvoor een grafmonumentenverzekering afsluiten. Deze dekt schade die is veroorzaakt door bijvoorbeeld vandalisme, diefstal of een stormschade. Wanneer u contact met ons opneemt dan kunnen wij u hier uiteraard vrijblijvend over informeren.