Home » Uw vragen » Begraven of cremeren

Cremeren of begraven

Welke keuze?

De keuze tussen cremeren of begraven is een van de belangrijkste beslissingen rondom de uitvaart. Daarom is het goed daar tijdig over na te denken.

De eerste overweging bij de keuze voor cremeren of begraven is de wens van de overledene. Er zijn vele mogelijkheden op het gebied van begraven of cremeren. Het laatste afscheid kan daardoor een heel persoonlijk afscheid worden: helemaal volgens de wens van de overledene (wellicht kenbaar gemaakt via een uitvaart wensenlijst).

Aspecten die meespelen bij de keuze:

Kosten
Begraven is over het algemeen duurder dan cremeren. Dat komt omdat er grafrechten betaald moeten worden. Ook wordt er vaak een bedrag in rekening gebracht voor onderhoud en vergunning voor het plaatsen van een gedenkteken. Kiest u na het cremeren voor de asbestemming op een begraafplaats, dan kan het kostenverschil tussen cremeren en begraven ongeveer gelijk uitkomen. Dit is geheel afhankelijk van uw wensen.

De graftarieven verschillen per gemeente en kunnen erg uiteenlopen. Het is verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten of een reservering te maken voor de kosten.

De volgende zaken moeten daarbij worden meegenomen:

  1. - wat kost een crematie?
  2. - wat kost een begrafenis?
  3. - prijzen van een grafsteen
  4. - prijzen van een urn of urnmonument

Een vergelijking van de gemiddelde kosten van een uitvaart bij begraven of cremeren kunt u maken op www.uitvaart.nl

Gedenkmogelijkheden
Een graf biedt een plek waar nabestaanden naar toe kunnen komen om te rouwen of om de overledene te gedenken. Ook bij cremeren zijn er mogelijkheden om een gedenkteken te plaatsen. Bij een urnengraf kan dat bijvoorbeeld een gedenksteen met naamplaat zijn. Een urnenmuur biedt plaats aan de (sier)urn met ruimte voor een naamplaat. Daarnaast zijn er diverse asbestemmingen mogelijk, zoals verstrooien, een deel van de as bewaren in een gedenksieraad, de as thuis bewaren in een urn etc.

Traditie
Begraven is al eeuwenlang een traditie in Nederland. Sinds 2003 kiest echter iets meer dan de helft van de Nederlanders voor crematie. Als er een familiegraf is, maakt dat de keuze vaak gemakkelijk, hoewel de as natuurlijk ook kan worden bijgezet in het familiegraf. De traditie kan ook religieus bepaald zijn. Zo is begraven voor orthodoxe christenen, joden en moslims de norm. Hindoestanen kiezen vanuit hun levensovertuiging juist voor crematie: het vuur bevrijdt de ziel uit het stoffelijk overschot.

Aarde of vuur?
Voor veel mensen is begraven de natuurlijke bestemming na het leven. Men keert terug naar Moeder Aarde. Ook de gedachte aan het ‘akelige’ vuur van de crematie kan de keuze voor begraven bepalen. Anderen vinden cremeren een eigentijdse laatste bestemming en kiezen voor de reinigende en louterende kracht van het vuur.

Praktische overwegingen:
Uiteraard zijn er ook praktische redenen om voor begraven of cremeren te kiezen:

  1. - inrichting, sfeer en bereikbaarheid begraafplaats of crematorium
  2. - mogelijkheden voor een persoonlijke invulling van de uitvaart
  3. - mogelijkheden voor een persoonlijke invulling van een gedenkteken

Meer informatie:

Bij ons kunt u terecht voor vrijblijvende informatie of een deskundig advies over de keuze tussen begraven of cremeren. Meer informatie vindt u ook in de folder Als ik later dood ben..., uitgegeven door de LOB (Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen). Begraven of cremeren? NGS folder LOB